Läste lite i en diskussion på Facebook här om veckan på en sida för ridtravare, och då skrevs de då om vilka bett folk använder på sina hästar... Och jag blir mörkrädd när de ändå verkar va så pass många som inte begriper hur hästen fungerar i munnen.
Jag måste ha ett skapare bett på min häst för att den ska bli mer lyhörd. Bara för att du har ett skarpare bett och hästen blir lättare att bromsa behöver inte de betyda att den blir lyhörd och ridbar.
Man sätter på för skarpa bett aldeles för fort.
 
Är den överhuvudtaget någon som fundera över varför är min häst, het, hård/stum i munnen?
 
Hästar är varken het, hårda eller stumma i munen av naturen, dom är väldigt känsliga varelser.
Oftast kommer ridtravren från travet där den har tränat och tävlat. Där finns de bara gas och broms, man jobbar generellt inte med att hästen ska ha en mjuk mun och har fofta tungband. De betyder att när du får hästen så är den oftast hård i munnen och då är de många som betslar upp i stället för att jobba på att få tillbaka en känslig mun.
Dom är oftast pigga och tävlings inriktade. Och vad gör vi då när hästen är pigg och vill springa lite för fort? Jo vi tar i tyglarna och bromsar, Och vad händer då? Jo de blir tryck på tungan eller går upp i gomen beroende på vad du har för bett. Och då reagerar hästen med att bli het/stark för att fly. Vissa hästar är även väldigt öma i munen av tryck, och blir de då bättre av att sätta på skarpare bett i sället för att jobba med problemet och få tillbka en känslig häst? Nä inte i mina ögon
 
Byt ut ditt skapra bett mot ett bett med tungfrihet, rid bettlöst ett och låt hästen låta sin mun återhämta sig.
Tänk och fundera på VARFÖR beter sig hästen så här?
Hästar är inte heta, stuma eller hårda i munnen av anturen som jag skrev innan så är dom väldigt känsliga. Hästen kan även ha ont någonstans i kroppen.. Jag som trav tränare jobbar väldigt mycket med detta. Jag avskyr skarpa bett. Vist har jag ett och annat skapt bett men Dom ligger på hyllan efter att jag börjat veta bättre. En häst jag började träna han hade vart väldigt het och stark, gick med skarpt bett.. Han var som bettong i munnen, började rida han med bet med tungfrihet och efter ett tag blev han jätte mjuk och fin i munnen.
 
Bara för att du kan bromsa och få hästen att gå i form behöver de inte betyda att den är lyhörd, bara för att den känns mjuk och fin med den skapare bettet så behöver de inte betyda att den är de. jag skulle släppa bettet total om jag var häst. Den kans fortfarande var väldigt stressad och het inombords, men efter som att hästar är experter på att inte visa utåt vad dom känner så kan de va så att man missar de.. 
 
Och egentligen så är ju detta för övriga häst raser också.