Var för ett tag sen med i en diskussion där de var en tjej som tyckte de var fel att ridhästar reds in så tidigt och att trav hästar kördes in så tidigt.
Och på trav sidan så sa hon "men kolla på alla förslitningsskador som travhästarna får"..
Förslitnings skador får man inte av att man börjar träna tidigt.. Eller jo om man börjar träna för hårt för fort. Men de träningen vi gör när våra travisar är unga är ett måste för att hjära,lungor, skelett och leder ska bli starka och hållbara. Väntar man förlänge med sån träning så kommer hästen bli skadad för att den inte klarar träningen för att den inte fått hållbarhets träningen..
Men förslitningsskador får man av att man tränar samma sak helatiden. Det sliter något kopiöst. Det är precis likadant med mäniskor som stått på samma jobb i hela sitt liv och får utslitna axlar och rygg. Dom gör samma sak hela tiden..
När vi tränar våra unga hästar är de inte direkt några höga farter vi snackar om utan still lugn jogging till en början så hästen får lära sig dra vagnen och lära sig vart den ska sätta fötterna sen fosrästter man på de sättet man själv tycker är bäst.. Förslitnings skador får man inte av att börja träna hästen tidigt så länge man tränar med sunt förnuft... Dett gäller ju givet alla andra häst sporter med.  Då skulle ju inte barn få spela fotboll eller hocky häller egentligen om man ska tänka efter redigt noga
 
 

Liknande inlägg

1 kommentarer

pärlan

19 Jul 2016 17:09

Hur gamla är era unghästar när dem får börja gå framför vagn?
Sliter på kroppen gör dem ju något enorm iom att dem springer i samma varv varje tävling. Det bidrar till snett kors och felbelastning som i sin tur ger inflammationer mm.

Svar: Våra egen uppföda sätter vi i vagn ca 2 gånger innan 1års betet. Första gången bara skritt andra gången skritt och en lite kort trav. Sen är dom på bete hela sommaren och börjar tränas när dom kommer hem efter betet.. Jo de gör de ju men de får man ju försöka motverka med träning i mellan.. Jag har själv som regel att inte starta tätare än var 14 dag och då bara träna på rakt spår för att minska såna skador och problem. Om de inte är dressyr jobb då.. Med detta inlägget tänkte jag mer dom som bara kör intervaller och väldigt enformig träning.. De är ju träningen som är i mellan som ska göra så att hästen håller och klarar att tävla. Så är de jag tänker i alla fall..
Trav Lina

Kommentera

Publiceras ej