Vad spelar det igentligen för roll att hästen är ett bytesdjur?

Man brukar ofta prata om att hästen är ett flytdjur och hur de påverkar på hästens beteende. De är viserliggen en viktig sak att tänka på men ännu viktigare är att komma i håg att hästen också är ett bytesdjur!


Det är bland det viktigaste kunskaper man behöver vid häst hantering.

Om man orsakar smärta hos hästen så visar den inte upp att den har ont. De ligger i hästens natur att inte visa att den har ont. Det är en överlevnadsstrategi. Den är tyst för att inte visa svaghet, byten som visar sig svag utåt påkallar rovdjurs uppmärksamhet, och genom att uthärda smärtan utan att visa det utåt kan hästen undvika rovdjurs blickar.

Det jag vet är att hästen har skydd i flocken, ju snabbare och sundaren den är desto bättre chans att ta sig undan och råkar den ha ont så biter den ihop under tystnad av rent taktiska skäl.

Hur påverkar hästens tysta överlevnadsinstinkt oss?

Tyvärr så innebär det att vi kan vara hårdhänta och tro att det vi gör ej smärtar hästen. Vi kan sätta sporrar med tryck mot revben, rycka i tygeln och ha utrustning som ligger så illa så klockorna stannar eller musklerna domnar bort. Hästen säger inget. Den "beter sig illa" istället. Sadlen Kanske tex inte ligger så bra som vi tror, de är ju trålsallt hästen som verkligen känner hur utrustningen sitter. Vi kan bara gissa och tro på att sakerna sitter bra.

Hästar smärtreagerar istället för att skrika. När det gör ont agerar de på sätt som det är viktigt att ha kännedom om för att kunna bedöma om det man gör med hästen upplevs som smärtsamt av den.

- Rädsla/Fruktan - blir ängslig, oförutsägbar, het, nervös, spänd, får panik

- Vill fly - svår att få stopp på eller stanna av, rusar genom hinder, rusar mot bettet

- Blir blockerad - går ej framåt, bunden till flocken, vill ej lämna gården, vägrar hoppa, vill ej rygga, parkerar, beter sig som en åsna

- Sen ska man tänka på att hästar "jävlas" och bråkar inte om hästen tex är sur, arg, backar, bockar, försöker bestämma, argumenterar och går emot så är de något som stör hästen och i vissa av fallen så är de brist i komunikationen mellan hästen och mäniskan. Då får man stanna upp och lyssna på hästen. Hästrana komieniserar med oss helatide.

Smärta kan även orsaka fysiska besvär från ex magen.

Så, när man stoppar in bettet i munnen på hästen så kan vissa hästar få ont av de. Om inte annat så triggar bettet igång matsmältningen när vi skulle vilja få fart på muskler, skelett och syretillförsel. Det uppstår en stressande förvirring inne i hästens kropp som stressar hästen fast på annat vis. Ex känslan av att inte få åt sig nog med luft, "nervösskita" etc (kommer ett inlägg längre fram om vad som händer med hästens unga när bettet kommer in i munen).



Har man en häst som är het, jätte tittit och ibland får totalt hjärnsläpp och inte fattar ett skit. Tänk då på att det är det stumma bytesdjuret som smärtreagerar på något och i vissa fall inte litar på dig. För "han är ju alltid så snäll i stallet"... eller hur?!
 
Källa: http://www.kerstinkemlen.se/blog_96_8.html

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej